Ravinnolla on merkitystä aivojen monimutkaisen hermoverkoston toiminnalle ja koko aivoterveydelle. Sekä hermosolut että viestiä vievät aivojen välittäjäaineet muodostuvat ravintotekijöistä. Ajattelu, muistaminen, oppiminen, päättelykyky ja luovuus, liikkeiden hallinta ja tasapainon ylläpito edellyttävät, että aivoilla on käytettävissä sopivia määriä ravintoaineita. Näitä ovat rasvahapot, proteiinit, vitamiinit, kivennäisaineet ja antioksidantit.
Paino-ongelmien kanssa taisteleva ihminen on kuitenkin opetettu välttämään rasvaa. Ilman rasvaa ei kuitenkaan synny elämää eikä aivotoimintaa. Rasvoista saa energiaa, mutta vielä tärkeämpi rasvan tehtävä on toimia solukalvojen rakennusmateriaalina ja solujen viestinviejien lähtöaineena.
Hermosolujen solukalvojen rasvat ovat fosfolipidejä, sfingolipidejä ja kolesterolia. Fosfolipidit torjuvat vanhenemista ja ovat tärkeitä myös solujen välisessä viestinnässä. Fosfolipidejä tarvitaan myös estämään elimistön ennenaikaista vanhenemista. Sfingolipidit suojaavat soluja haitallisilta ympäristövaikutuksilta. Solukalvojen jäykkyyttä ja läpäisevyyttä säätelee erityisesti kolesteroli, joka pakkautuu solukalvoissa muiden lipidien rasvahappojen väliin.
Tästä linkistä pääsee lukemaan lisää ravinnon rasvoista, jos mielenkiinto heräsi: http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&lang=fi&id=173