Suomalaisilla on piilevää foolihapon puutetta. Puute lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä masennukseen. Foolihappo ehkäisee paksusuolen syöpää, mutta siihen tarvitaan kolme kertaa enemmän (900 µg) kuin suomalaisessa viranomaissuosituksessa sanotaan (300 µg). Foolihappo myös ehkäisee astmaa sekä rintasyöpää.
Folaatteja saadaan täysjyväviljasta, kasviksista, tummanvihreistä lehtivihanneksista, kaaleista, palkokasveista, sitrushedelmistä ja maksasta. Kasvikset tulisi nauttia tuoreena, sillä foolihappo tuhoutuu helposti kuumennuksen aikan.
Raskautta suunnittelevien naisten kannattaa syödä foolihappolisää, sillä foolihappo pienentää keskenmenon riskiä ja raskauden myohemmässä vaiheessa ennenaikaisen synnytyksen, sikiön pienipainoisuuden ja raskausmyrkytyksen riskiä. Raskauden suunnitteluvaiheessa ennen hedelmöittymistä syöty foolihappo vähentää huomattavasti sikiön keskushermostoon liittyvien kehityshäiriöiden riskiä.
Foolihapon ja B12-vitamiinin aineenvaihdunta on kytkeytynyt toisiinsa, sillä B12-vitamiinia tarvitaan foolihapon muuttamiseksi elimistössä toimivaan muotoon. Foolihapolla on tärkeä osuus punaisten verisolujen lisääntymisessä, kasvussa sekä ruoansulatuskanavan, erityisesti suolinukan hyvinvoinnissa. Foolihapon puute aiheuttaa myös anemiaa.