Oletko miettinyt mistä aineista meikit, kasvojen- ja hiustenhoitotuotteet, hammastahnat ja deodorantit ym. ovat tehty? Haluatko laittaa alumiinia kainaloon? http://www.terve.fi/luonnonkauneus/tervefi-testasi-alumiinittomat-deodorantit-loyda-suosikkisi.
Kosmeettiset valmisteet saattavat sisältää monia haitallisiksi luokiteltuja ainesosia vaikkakin pienin pitoisuuksin. Ympäristössä olevista kemikaaleista löytyy ihmisen hormonitoimintaan vaikuttavia ns. hormonihäiritsijöitä. Ne ovat aineita, jotka voivat vaikuttaa suoraan hormonin tavoin tai hormonin vaikutusta estävästi vaikuttamalla solussa samaan reseptoriin kuin mihin hormoni vaikuttaa. Ne voivat myös vaikuttaa hormonin aineenvaihduntaan, sen poistumiseen elimistöstä. Ne voivat vaikuttaa myös hormonin syntyyn siten, että hormonin synteesi voi estyä tai sitten se voi elimistössä jossakin kohdesolussa muuttua aktiivisempaan muotoon kuin mitä se normaalisti on. Nainen saattaa aamutoimissaan altistua jopa parille sadalle kemikaalille.
Erityisesti raskauden aika on riskialtista, sillä myös sikiö saa annoksensa äidin käyttämistä kemikaaleista. Ympäristön kemikaaleja välittyy äidin veren ja istukan kautta sikiöön.
Lainaus osoitteesta: http://www.luonnonkosmetiikka.fi/luonnonkosmetiikka/mita-hyotya-luonnonkosmetiikasta/ ”Ihmisillä on sosiaalinen ja terveydellinen tarve peseytyä sekä luontainen halu kohentaa ulkonäköään. Näiden tarpeiden toteuttamiseksi ihminen on kehittänyt käyttöönsä tuotteita, joita voidaan valmistaa nopeasti ja tehokkaasti, mutta joiden valmistuksen ja käytön aiheuttamat ympäristövaikutukset voivat olla huomattavan negatiiviset ja joiden käyttö voi muodostaa riskin kuluttajan hyvinvoinnille. Luonnonkosmetiikan käyttäminen on sekä ihmisen, että ympäristön hyvinvointia edistävä teko.
Luonnonkosmetiikkaa käyttävä kuluttaja välttyy altistumasta suurelle joukolle synteettisiä kemikaaleja, joiden mahdollisia terveysvaikutuksia ei välttämättä vielä edes tiedetä. Vaikka kuluttajan iho olisikin niin hyvässä kunnossa, että se pystyisi estämään kemikaalien pääsyn elimistöön, suu ja hengitystiet toimivat silti kenellä tahansa ihmisellä altistusväylinä, joiden kautta esim. hammastahnojen, suuvesien, huulipunien ja –rasvojen sekä aerosolien komponentit voivat päästä kehoon. Riskit pienenevät, kun käytetään tuotteita, joiden raaka-aineet ovat luonnollisia ja usein jopa osa ruokavaliotamme.
Luonnonkosmetiikan raaka-aineiden hankkimisessa ja itse tuotteiden valmistamisessa minimoidaan ympäristöön kohdistuvat haitat. Toimenpiteet kohdistuvat esim. tuotannossa kuluvan veden ja energian sekä tuotantolaitoksessa syntyvän jätteen määrien jatkuvaan pienentämiseen. Luonnonkosmetiikkatuotteen käyttö sekä tuotteen ja pakkauksen käytön jälkeinen hävittäminen aiheuttaa luonnolle mahdollisimman vähän kuormitusta.
Toivottavaa on, että tulevaisuudessa luonnonkosmetiikkaan asennoiduttaisiin, kuten mihin tahansa kosmetiikkaan ja että tuotteet olisivat yhtä helposti kuluttajan saatavilla. Vaikka luonnonkosmetiikkatuotteen hankkiminen synteettisen tuotteen sijaan on ”ekoteko”, ihanteellinen tilanne olisi sellainen, jossa em. teko olisi niin itsestään selvä osa arkipäivää, ettei kenenkään tarvitsisi kytkeä siihen mitään erityistä arvomaailmaa.”