Tärkkelyspohjaiset ruoka-aineet, kuten peruna ja viljat sisältävät paljon energiaa. Viljat ja peruna nostavat verensokerin nopeasti, jolloin haima alkaa tuottaa runsaasti insuliinia.
Liiallinen insuliini veressä laskee verensokerin liian alas ja liian nopeasti. Tällöin ihminen on pian taas nälkäinen ja haluaa syödä jotakin, joka nopeasti kohentaa hänen oloansa. Insuliinin tehtävä on varastoida ylimääräinen veressä oleva sokeri kudoksiin rasvaksi.
Jatkuva verensokerin heittely aiheuttaa väsymystä, ärtymystä, mielialan vaihteluita, keskittymiskyvyn hekkenemistä ja jopa tulehduksia sekä hormonaalista epätasapainoa. Heittelehtivä verensokeri luo myös jatkuvaa syömisen tarvetta ja voi johtaa painon nousuun.
Elimistö tarvitsee hiilihydraatteja, mutta niitä ei välttämättä tarvitse saada tärkkelyspitoisista perunoista tai viljoista. Perunan voi korvata juureksilla ja erilaisilla kasviksilla ja vihanneksilla. Tattaria ja hirssiä voi käyttää riisin tai perunan tilalla.
Runsas leivän, pastan, perunan ja riisin syöminen sekä makeanhimo voivat olla yhteydessä toisiinsa. Kun verensokeri heilahtelee runsaasta hiilihydraattien määrästä, addiktoi se meitä makeanhimoon. Tärkkelystä vähentämällä voi päästä eroon sokerinhimosta. Sokerinhimo voi hellittää, kun viljat jätetään pois.