Kirjoittelen vähän vyötärölihavuudesta. Keskivartalolihavuus eli vatsaontelon sisään kertynyt liika rasva (viskeraalinen rasva) ilmenee vyötärön ympärysmitan suurenemisena. Tämä rasva on aineenvaihdunnaltaan erilaista kuin ihon alle sijoittunut rasva ja sen vuoksi se lisää sairauksien vaaraa. Suuri osa liikarasvasta kertyy vatsaontelon sisään suolten ja sisäelinten väliin sekä maksan sisälle. Naisella riski metaboliseen oireyhtymään kasvaa, jos vyötärönympärys ylittää 80 cm, miehillä kriittinen raja on 94 cm.
Vatsaontelon tulehtunut sisäelinrasva synnyttää ja ylläpitää elimistössä jatkuvaa tulehdustilaa. Se altistaa tulehdussairauksille ja moninkertaistaa esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän riskiä. Rasvakudoksen viestimolekyylit säätelevät mm. verenpainetta, rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa, insuliiniherkkyyttä ja veren hyytymistä sekä ruokahalua ja kylläisyyden tunnetta.
Sisäelinrasva ylläpitää elimistön tulehdustilaa, mutta ihminen voi altistaa elimistönsä tulehduksille myös” ulkoisesti” eli syömällä tulehdustekijöitä aktivoivaa ravintoa. Sekä ruoan hyvä että huono hygienia voi olla yhteydessä ravinnon tulehdustekijöihin. Ruoan pitkäaikainen kuumentaminen yli 200 asteen lämpötilassa synnyttää ruokaan tulehdussoluja aktivoivia rasvoja ja proteiineja. Muuntuneet rasvat ja proteiinit aiheuttavat aterian jälkeisen tulehdusreaktion, happiradikaalien myrskyn ja myrkyllisen endotoksemian.
Lisää aiheesta: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00890
Esimerkiksi: ”Vyötärölihavuutta voi olla normaalipainoisilla
Joskus vatsaonteloon voi kertyä liikaa rasvaa, vaikka painoindeksi perusteella ollaan vielä normaalipainon alueella (painoindeksi alle 25). Tällöinkin tutkimusten perusteella liikarasva vyötäröllä aiheuttaa sairauksia.
Jos huomaa vyötärönsä kasvaneen, kannattaa mitata vyötärönympärys, vaikka vaa´an mukaan ei vielä olisi ylipainoinen. Jos vyötärönympärys osoittautuu liian suureksi, sen pienentäminen muutaman kilon laihduttamisella on terveyden kannalta hyödyllistä.”